Neurologische revalidatie · Bobath therapie

Deze therapie richt zich voornamelijk op baby’s, kinderen en volwassenen met een neurologisch letsel, maar ook kinderen met motorische moeilijkheden komen hiervoor in aanmerking

Tijdens de sessies worden zoveel mogelijk normale bewegingspatronen uitgelokt. Streefdoel van de therapie is om de spierspanning (tonus) te normaliseren en de motorische controle te verbeteren. Daarvoor worden behandelingstechnieken gebruikt die de spanning verminderen of net vergroten. Verschillende technieken kunnen deze spanning beïnvloeden: beweging, gewichtstransfer, positionering.

Het Bobath concept is ook gekend als “neuro-developmental treatment” (N.D.T.) en werd ontwikkeld door Bertha Bobath (fysiotherapeute) en dr. Karel Bobath (neuroloog).

Er wordt steeds nauw samengewerkt met de directe omgeving en de behandelende arts om de therapie op maat van het kind af te stemmen.

Volgende diagnoses komen in aanmerking voor deze therapie:

CP of hersenverlammingZenuwletselsSpina bifidaSpierziektesSyndromale aandoeningen ︱Scoliose OntwikkelingsachterstandVoorkeurshouding bij een baby

Ontwikkelingsstimulatie

De motorische ontwikkeling van een kind komt tot stand dankzij een complexe interactie tussen de motorische vaardigheden van het kind en de invloeden uit de omgeving. Bepaalde signalen kunnen wijzen op vertraagde of verstoorde ontwikkeling: een passieve baby, een lage spiertonus (slappe baby), overstrekking, algemene onrust, moeite met houdingsveranderingen, eenzijdig bewegen…

Tijdens de stimulatie worden onder andere technieken uit de Bobath therapie toegepast. Hierbij worden houdingen en bewegingen uitgelokt, waarbij de transfer van de ene houding naar de andere benadrukt wordt. Er wordt ook advies gegeven aan de ouders op vlak van houding, hantering, spel enz…

Indicaties voor ontwikkelingsstimulatie:

VoorkeurshoudingMotorische achterstandBaby’s met orthopedische problemen (klompvoeten, heupdysplasie..)Premature baby’sGebrek aan bewegingsdrang

Autogene drainage

Door specifieke technieken die de ademhaling ondersteunen, worden de slijmen van baby’s en peuters gedraineerd.

Orthopedische revalidatie

Wanneer een kind herstelt van een zware breuk of ernstige operatie kan kinesitherapie aangewezen zijn. Op een kindvriendelijke manier wordt er gewerkt aan het verbeteren van mobiliteit, spierkracht, evenwicht, coördinatie, uithouding…